Örgüt mensuplarının silahlarını teslim etmeye başlamasının kritik bir eşik olduğunu belirten Ekmen, “Bu yaşananlar, devletimizin 1993'ten bu yana en az 13 kez denediği, ancak her seferinde farklı sebeplerle başarısız olan bir iradenin gerçekleşmesidir. En son, Sayın Devlet Bahçeli’nin sadece kamuoyuna duyurmakla kalmayıp, sürecin hızlanması, sorunların giderilmesi ve derinlik kazanması için ciddi emek harcadığı bir çabanın çok önemli bir aşamasına geldik. Tarih Sayın Bahçeli’yi bu anlamda hayırla yad edecektir. Bugün silah bırakma açısından bir başlangıçtır; ancak bugüne kadar yaşanan gelişmeleri düşündüğümüzde aynı zamanda önemli bir finaldir. Tüm bu mensupların silahlarını bırakması, lojistik alanların ve kampların boşaltılması, silah bırakanların da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin belirleyeceği yeni bir hukuki statüye tabi olması, önümüzdeki dönemin en önemli gündemlerindendir. Bu süreçle eş zamanlı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kurulacak olan komisyonun; demokratikleşme, yapısal reformlar ve benzeri konularda sürece yoğun katkı sunması da beklenmektedir” ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı beş ayaklı reform paketine ve Devlet Bahçeli’nin yargı bağımsızlığı, seçim yasaları ve anayasa değişikliği gibi alanlarda yaptığı açıklamalara atıf yapan Ekmen, “Silahlar bırakıldı ancak silahını bırakan bir örgüt mensubunun hangi hukuki statüye tabi olacağı önemlidir. Mevcut Türk Ceza Kanunu ve Terörle Mücadele Kanunu, bu konuda yeterli düzenlemeleri içermemektedir. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Cevdet Yılmaz da yeni kurulacak komisyonun görevinden birinin bu konuda yasal bir düzenleme yapmak olacağını ifade etti. Bu, herhangi bir saldırıya karışmamış, bir şehidin ölümüne sebep olmamış örgüt üyelerinin, yeni bir yasal statüye kavuşturulması olabilir. Öte yandan örgüt yöneticileri için daha uzun vadeli, toplumun da ikna olduğu bir geçiş süreci öngörülebilir. Bu kişilerin Irak, Suriye veya bazı Avrupa kentlerinde iskân edilmesi düşünülebilir. Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan’ın AK Parti Büyük Kongresi’nde açıkladığı beş ayaklı reform paketinin iki temel ayağı, temel hak ve hürriyetler ile devletin siyasi ve idari yapısının yeniden düzenlenmesidir. Eğer bu süreç içeriği güçlendirecekse, içeriği tahrip edecek adımlardan uzak durmak şarttır” dedi.
Ekmen, Cumhuriyet Halk Partisi’nin yönettiği belediyelerde belediye başkanlarına yönelik süreçleri hatırlatarak, “Zeydan Karalar’ın yıllar öncesine dayanan bir iddiayla tutuklanması, Abdurrahman Tutdere’nin hiçbir ilgisi olmadığı bir dosyayla ev hapsine alınması gibi uygulamalar kamuoyunda ciddi soru işaretleri doğurmaktadır. Eğer bu süreç demokratikleşmeyi amaçlıyorsa, yargının araçsallaştırılmasından vazgeçilmeli, gözaltı ve görevden almalar gibi ağır tedbirler yerine hukuk devletinin asgari ilkeleri gözetilmelidir” dedi.
Hibya Haber Ajansı
© Copyright 2025 turkiyeuzayhaberajansi.com Tüm Hakları Saklıdır.
Web sitemiz Hibya Haber Ajansı Abonesidir.